Centrum Edukacyjne w Moree

00

mech + Agnieszka Wierzbicka + Ela Fojut-Gajewska + Edyta Augustynowicz + Łukasz Bałut

Program Centrum zakłada powstanie szkoły wraz z biblioteką, salą komputerową, oraz warsztatami rzemieślniczymi wokół wielofunkcyjnego dziedzińca. Jedno skrzydło, oraz częściowo oddzielony, półotwarty, zadaszony ażurową bambusową strukturą plac należy do wioski wolontariackiej. Wszystkie budynki unoszą się nad ziemią, co chroni je przed insektami, zalaniem w porze deszczowej i – w połączeniu z oderwanymi dachami – zapewnia naturalną wentylację. Materiałem budowlanym ścian są worki z miejscową ziemią połączone drutem kolczastym. Jest to technologia zdrowa, prosta, bardzo tania i wytrzymała. Ściany z ziemi i gliny mają doskonałe parametry izolacyjności i akumulacyjności termicznej – zapewniają chłód za dnia i oddają ciepło w nocy. Kompleks zaprojektowaliśmy z myślą o partycypacyjnym sposobie budowy – głównie przez wolontariuszy i członków lokalnej społeczności, którzy mogą wnosić elementy tradycyjnej, regionalnej architektury i technik budowlanych.

01
02
03
szkic ax bamboo 01 copy
szkic ax plain copy
14 PLAN
Rzut parteru
15. PRZEKROJ
Przekrój
wentylacja 02 cd
System naturalnego chłodzenia
19. OGRODZENIE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: