Zdrowy Dom // Healthy Home

1

Lokalna, wernakularna architektura Milejewa stała się inspiracją dla zaprojektowanego przez nas domu, który nawiązuje do niej rozmiarami, zwartą, prostą bryłą i symetrycznym, dwuspadowym dachem z niewielkimi okapami. Ze względu świadomość inwestora i jego troskę o zdrowie rodziny, mogliśmy wykorzystać gamę naturalnych materiałów. Ponieważ przyszli mieszkańcy chcieli jak największą część prac wykonywać własnymi rękoma, z pomocą znajomych, projekt musiał gwarantować prostotę i łatwość wykonywania poszczególnych rozwiązań. Drewniana konstrukcja oparła się na fundamentach z kamieni polnych pozostałych po stojącym tu niegdyś budynku. Izolację stanowi celuloza wdmuchiwana między warstwy wełny drzewnej. Po obwodzie domu powstała dodatkowo wewnętrzna, utrzymująca zdrowy mikroklimat warstwa ścian z ręcznie wytwarzanych bloczków z gliny lekkiej. Dla zwiększenia masy termicznej i polepszenia warunków wilgotności powietrza, tak samo powstały ściany działowe. Wentylowane elewacje z lokalnego drewna stanowią ukłon w stronę racjonalnej i wrośniętej w lokalny krajobraz architektury zagrodowej.

When designing this single family house in Milejewo, we felt it was important to reference the town’s building traditions and vernacular architecture. We decided to retain the size, compact shape, facade and roof materials and simple barn-like form of surrounding buildings. We used mostly local, natural materials to create a healthy living environment. We also had to keep the technology simple as the owners wanted to carry out as much of the construction as possible by themselves. We designed a repetitive wooden structure insulated with wooden and celllose fibre. We equipped the walls with an internal layer of hand-made light clay bricks in order to obtain optimal air humidity and create thermal mass.

3 mniejsze dzieci.jpg

Układ funkcjonalny powstał w ścisłej współpracy z przyszłymi mieszkańcami. Łączy ich osobiste potrzeby z uwarunkowaniami działki. Dzięki dużym, południowym oknom, ulokowana na parterze część dzienna otwiera się na taras i ogród. Liściaste drzewa wpuszczają do wnętrza słońce zimą i blokują je latem. Okna znajdujących się na poddaszu sypialni skierowane są na wschód i zachód. Pokoje dzieci połączone są z powstałym nad garażem tarasem, który funkcjonuje jako powiększony pokój zabaw i ich wosobiste królestwo.

The layout of the house has been designed in close collaboration with the owners. It correspond with their individual needs as well as the natural conditions of the plot. Large windows of the living area open up to the garden. Leafy trees let in southern sun during winter and block it during the hot summer. The parent’s bedroom faces east and faces a larger portion of the garden. The kids’ rooms are connected with the roof of the garrage which acts as an elevated playground.

pzt

Sytuacja // Site plan

1 rzut1 a2

Rzut parteru // Ground floor plan

RZUT 1.jpg

Rzut piętra // First floor plan

3 przekroj A-A a3

Przekrój AA // Section AA

5 przekroj C-C a2

Przekrój BB // Section BB

6 elewacja PN a2

Elewacja północna // North facade

7 ELEWACJA WSCH a3

Elewacja wschodnia // East facade

8 ELEWACJA PD a2

Elewacja południowa // South facade

9 ELEWACJA ZACH a3

Elewacja zachodnia // West facade

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s