Rewitalizacja ulicy Tarchomińskiej

0 L7 KANAPA B

Koncepcja przekształcenia ul. Tarchomińskiej w Warszawie w przestrzeń typu woonerf – zieloną, bezpieczną, żywą, zdrową i przyjazną dla wszystkich użytkowników.

Najważniejsze punkty programu to oddanie chodników pieszym i stworzenie różnorodnych przestrzeni publicznych, wprowadzenie dużej ilości zróżnicowanej zieleni z miejscami wypoczynku i aktywności mieszkańców oraz wyeliminowanie nielegalnego parkowania i uporządkowanie ruchu kołowego.

 

0 2017 12 03 TARCHOMINSKA RZUT

rzut ulicy

S AKSO LUDZIE

Piesi mają dostęp do całej powierzchni ulicy. Wzdłuż pierzei znajdują się proste i ciągłe chodniki wolne od jakichkolwiek przeszkód (czarne linie przerywane), na których piesi mają bezwzględne pierwszeństwo.  Przed  budynkiem szkoły istnieje wielofunkcyjny plac pieszy (wypełnienie), wyróżniony materiałem posadzki i zabezpieczony spowalniaczami w formie zakrętów i małą architekturą. Pozostała przestrzeń ulicy (kreskowanie)jest również dostępna dla pieszych. Posadzka nie jest zróżnicowana poziomami, a samochody są ograniczone do usytuowanej na środku ulicy jezdni wydzielonej drzewami, małą architekturą, miejscami postojowymi i typem nawierzchni.

 

S AKSO JAZDA

Ruch kołowy – samochodowy i rowerowy – odbywa się na dwukierunkowej jezdni (czarne strzałki). W miejscach przecięcia jezdni z chodnikami (przerywana linia) kierowcy muszą zwolnić na progach – piesi mają pierwszeństwo. Miejsca postojowe (szare pola) znajdują się w pasie jezdni na zmianę po obu stronach ulicy tak, że jadące samochody muszą co jakiś czas wykonać niewielki zakręt i zwolnić. Parkingi rowerowe (czerwone pola) znajdują się głównie w pobliżu szkoły i usług w pasie zieleni.

 

S AKSO ZIELEN

Po obu stronach ulicy znajdują się pasy techniczne ze szpalerami drzew, latarniami, ławkami, koszami na śmieci i stojakami na rowery. Jedyny istniejący szpaler drzew znajduje się przed szkołą i tworzy ścianę publicznego placu. Zieleń łączy się w system ogrodów deszczowych (przerywana linia).

 

Model

Usługi istniejące i projektowane dysponują pasem wydzielonej nawierzchni bezpośrednio przy witrynach i wejściach. Może służyć do wystawiania towarów, tablic informacyjnych lub stolików kawowych. Jest to też miejsce, w którym przechodnie mogą przystanąć i popatrzeć na witrynę, przepakować zakupy lub porozmawiać, nie tamując ruchu na chodniku.

 

Model

Usługi mają możliwość ekspansji – na ich wysokości, za chodnikiem znajdują się dwa pasy: między drzewami i parkingowy. Mogą być w miarę potrzeb wykorzystane np. do rozstawienia stołów restauracyjnych, wystaw towarów lub stoisk.

 

Model

Miejsca postojowe usytuowane wzdłuż jezdni na przemian po obu jej stronach zmuszają kierowców do wykonania lekkiego zakrętu  trzy razy na długości ulicy, co motywuje do ostrożniejszej jazdy. Parkingi znajdują się bezpośrednio przy chodnikach i mogą stać się ich poszerzeniem w formie parkletów, kieszonkowych ogrodów, miejsc do odpoczynku lub aktywności mieszkańców.

 

Model

Część bram prowadzących na podwórka, po konsultacjach i zgodzie mieszkańców, może być przeobrażona w galerie sztuki ulicznej. Niektóre podwórka mogą też zostać otwarte i zagospodarowane w sposób przyciągający przechodniów i służący mieszkańcom.

 

Model

Kamienice z mieszkaniami w parterach zyskują buforowy pas roślinności wzdłuż okien. Zwiększa on poczucie prywatności mieszkańców , poprawia estetykę ulicy i zwiększa jej bioróżnorodność.

 

Model

Na ulicy istnieje jeden budynek z mieszkaniami w parterze, cofnięty względem pierzei. W tym miejscu poszerzona zielona strefa buforowa może służyć jako ogród społecznościowy z wyniesionymi grządkami łatwymi w uprawie przez starszych i niepełnosprawnych mieszkańców.

 

Model

Wzdłuż całej ulicy ciągnie się system zieleni pozwalający na zmagazynowanie i powolne rozsączenie nadmiaru wody opadowej. Kanalizacja deszczowa jest odciążona, a rośliny filtrujące wodę nie potrzebują podlewania. Na system składają się: liniowe ogrody deszczowe wyposażone w recyklingowe ławy i przejścia dla pieszych, pojedyncze drzewa rosnące w gruncie, miejsca parkingowe z nawierzchnią przepuszczającą wodę oraz fragment trawnika szkoły utrzymywany przez uczniów i pełniący również funkcję edukacyjną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s