Projekt Rewitalizacji Podwórka

Przeznaczone do gruntownej przebudowy podwórko znajduje się między ulicami Grochowską, Terespolską i Stanisława Augusta w dzielnicy Praga-Południe.
Po przeobrażeniu ma odpowiadać potrzebom mieszkańców i osób, które na co dzień z niego korzystają.
W tym celu przeprowadzony został proces konsultacji społecznych, a w przestrzeni podwórka powstał prototyp, czyli tymczasowa makieta zagospodarowania w skali 1:1, zbudowana wspólnie z mieszkańcami. Jej elementy były zaprojektowane w taki sposób, żeby można było samodzielnie je zmieniać – na przykład przestawiać w różne miejsca. Przez dwa tygodnie były testowane i konsultowane. Do najważniejszych postulatów należały:


  • Do najważniejszych postulatów mieszkańców należały:
  • uporządkowanie i wzbogacenie zieleni, zwłaszcza ochrona starego sadu
  • ograniczenie wjazdu na podwórko samochodów nienależących do mieszkańców przez zamontowanie szlabanu
  • ograniczenie ilości miejsc postojowych oraz likwidacja możliwości nielegalnego parkowania
  • zwiększenie bezpieczeństwa, poprzez zaprojektowanie funkcjonalnego oświetlenia i zlikwidowanie niebezpiecznych zakamarków i zaułków
  • skumulowanie wielu porozrzucanych po podwórku miejsc składowania odpadów w dwuch schludnych i łatwo dostępnych wiatach
  • zapewnienie przestrzeni dla dzieci, przestrzeni do rekreacji i sportów
  • kontynuacja tradycji rabatek sadzonych przez sąsiadów, powstanie nowych ogrodów społecznych
  • wprowadzenie miejsc do siedzenia i odpoczynku
  • przekształcenie drogi wewnętrznej i nieużywanego chodnika w ciąg pieszo-jezdny
  • likwidacja czesci garaży i uniemożliwienie samochodom wjazdu w głąb podwórka

Na podstawie raportu z konsultacji i prototypowania powstała koncepcja zagospodarowania podwórka, szczegółowo przetestowana i uzgodniona z mieszkańcami.

Wjazd na podwórko znajduje się od ulicy Terespolskiej. Jest zamknięty szlabanem i dostępny jedynie dla mieszkańców i samochodów technicznych.

5 metrowej szerokości ciąg pieszo-jezdny umożliwia dojazd mieszkańcom, śmieciarce i dojście piesze do kamienic położonych od ulicy Grochowskiej.
Pomiędzy nim a elewacjami kamienic od ulicy Grochowskiej znajdują się rabaty bylinowe ograniczone murkami do siedzenia.

Wzdłóż ciągu pieszo-jezdnego, możliwie blisko wjazdu i oddzielone od ścieżek zielenią buforową, zlokalizowane są wszystkie miejsca parkingowe.

W północno-zachodniej części działki został zaprojektowany placyk z nawierzchnią mineralną i luźno rozrzuconymi drzewami – istniejącymi i nowymi. Ich rzadkie korony i wąskie pnie dają cień i budują atmosferę kameralności. Jednocześnie umożliwiają dobrą widoczność placyku zarówno z poziomu człowieka, jak i z okien, zapewniając poczucie bezpieczeństwa.
Między nimi, wokół odtworzonej sadzawki, porozstawiane są w różnych konfiguracjach miejsca do odpoczynku.
Porośnięty bluszczem ceglany mur fabryki Perun stanowi jednocześnie przestrzeń wystawową.

Likwidacja garaży umożliwiła postawienie porośniętej pnączami, drewnianej pergoli z miejscami do sąsiedzkich spotkań. Obok niej stoją podniesione rabaty- donice, zagospodarowane jako ogród społecznościowy. Jego lokalizacja związana jest z istniejącymi tam rabatkami sadzonymi przez sąsiadów.

W południowej części działki znajdują się strefy użytkowe – sportowa ze ścianką wspinaczkową oraz urządzeniami do ćwiczeń dla osób w różnym wieku, przestrzeń rodzinna z trawnikiem piknikowym, górką i zjeżdżalnią, oraz strefa zabaw.

Strefy zabaw są wyposażone w elementy z naturalnych materiałów, w neutralnych kolorach, będące tłem dla zaprojektowanej zieleni.

Bliżej środka podwórka, wokół muru garaży i prywatnej działki, znajdują się wiaty rowerowe i śmietnikowe, w których mieszczą się wszystkie, do tej pory chaotycznie porozrzucane, miejsca składowania odpadów.

Wiaty mają lekką konstrujcję i ażurowe ściany, co umożliwia obserwację tego, co dzieje się wewnątrz. Ich lokalizacja pozwala na rozbudowę i dostawienie nowych, w przypadku gdyby każda wspólnota chciała mieć osobną wiatę.

Oświetlenie wzdłuż ciągu pieszo-jezdnego zapewniają wysokie na 5 metrów, świecące w dół i oddalone od elewacji latarnie.
Istniejące i sprawdzające się oświetlenie natynkowe na elewacjach przy wejściach do budynków od ulicy Stanisława Augusta jest uzupełnione i zunifikowane.
Srefy użytkowe oświetlają niewysokie bollardy.
Nad placykiem unoszą się lampy wiszące na kablach.

Układ kompozycyjny zieleni zaplanowany został w oparciu o cztery typy grup roślinności, dostosowane do stref funkcjonalnych, w których zostały zlokalizowane – rabaty bylinowe z punktowymi nasadzeniami drzew wielopniowych, zieleń buforowa, trawniki, strefa parkowa.

Zieleń tworzy przyjazne miejsca wypoczynku i rekreacji, porządkujące i uzupełniają ciągi komunikacji (przesłonięcie miejsc parkingowych, prowadzenie przejść do budynków i stref funkcjonalnych w otoczeniu zieleni).

Projekt zakłada maksymalne wykorzystanie zieleni istniejącej i spełnienie próśb mieszkańców, dotyczących konkretnych gatunków i lokalizacji roślin.
Berze pod uwagę układ infrastruktury podziemnej, tak by uniknąć kolizji z przebiegiem mediów.
Atrakcyjność zieleni niskiej zaplanowana jest całorocznie. Kolejne pory kwitnienia zazębiają się od wczesnej wiosny do jesieni, zimą uwydatniając strukturę roślin.
Bogaty dobór gatunkowy projektowanej zieleni wspiera rozwój bioróżnorodności. Duży udział mają gatunki atrakcyjne dla owadów i ptaków oraz miododajne.
Rośliny są dobrane tak, aby wymagały minimalnej obsługi.

Altetnatywna wersja projektu zakłada pozostawienie garaży, co wiąże się z koniecznością przeciągnięca szerokiego ciągu pieszo-jezdnego przez całe podwórko oraz rezygnacją z pergoli i jednego z ogródków społecznościowych.

We współpracy z Martą Tomasiak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s