Dom Naturalny Zbudowany Przez Mieszkańców

Lokalna, wernakularna architektura Milejewa stała się inspiracją dla zaprojektowanego przez nas domu, który nawiązuje do niej rozmiarami, zwartą, prostą bryłą i symetrycznym, dwuspadowym dachem z niewielkimi okapami. 

Ponieważ przyszli mieszkańcy chcieli jak największą część prac wykonywać własnymi rękoma, z pomocą znajomych, projekt musiał gwarantować prostotę rozwiązań. Konstrukcję stanowi lekki i modułowy szkielet drewniany, możliwy do postawiewnia przez dwie niewykwalifikowane osoby.

Projekt zakładał wypełnienie ścian celulozą, wdmuchiwaną między dwie warstwy twardej wełny drzewnej.
Po obwodzie domu zaprojektowana została dodatkowo wewnętrzna, utrzymująca zdrowy mikroklimat warstwa ścian z ręcznie wytwarzanych bloczków z gliny lekkiej. Dla zwiększenia masy termicznej i polepszenia warunków wilgotności powietrza, tak samo powstały ściany działowe.

Kształt i rozmiary działki pozwoliły na ustawienie domu względem kierunków świata w sposób uwzględniający pasywne zyski ciepła.

Plan sytuacyjny

Układ funkcjonalny powstał w ścisłej współpracy z przyszłymi mieszkańcami. Definiuje go wyraźny podział na strefy – dzienną na parterze i nocną na piętrze.

Dzięki konstrukcji słupowej, możliwe było wyeliminowanie większości ścian wewnętrznych, co dało możłiwość różnorodnej aranżacji wnętrz. Dom został zaprojektowany tak, aby w przyszłości możliwe było dobudowanie garażu, który ostatecznie powstał już w pierwszym etapie budowy.

Rzut parteru

Sypialne piętro podzielone jest na strefę komunikacyjno – techniczną, zgrupowaną na środku. Od stron ścian szczytowych znajdują się pokoje, ktrórych rozmiary i podziały są łatwe do przebudowania w miarę, jak z czasem zmienia się struktura rodziny. Pierwotnie zaprojektowano trzy pokoje – większy dla rodziców oraz dwa mniejsze, symetryczne, dla dzieci. Ich okna wychodzą na wschód i zachód. Pokoje dziecięce mają wyjścia na taras nad opcjonalnym garażem.

Rzut piętra

Południowo-wschodnie okna tarasowe na parterze wpuszczają dużo światła do salonu. Pomagają ogrzać dom zimą. Ciepło magazynowane jest w podłodze i w glinianych bloczkach ścian.

Ppółnocne okna doświetlają łazienkę i klatkę schodową, a z salonu umożliwiają obserwowanie furtki i drogi dojazdowej. Są możliwie niewielkie, żeby zminimalizować straty ciepła.

Drewniana konstrukcja instalacje i elewacje zostały w zdecydowanej większości zbudowane własnoręcznie przez właściciela, z pomocą znajomych, sąsiadów i rodziny. Niektóre elementy, takie jak pokrycie dachowe i tynki zewnętrzne, powstały z pomocą profesjonalnych ekip.

Elewacja południowa

Elewacja wschodnia

Elewacja północna

Elewacja zachodnia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: